Kwiaty jadalne

Piękne, wielokolorowe bukiety to chętnie wybierana dekoracja stołu. W ciągu ostatnich kilku lat okazało się, że kwiaty poza cieszeniem oczu mogą również radować podniebienie. Tak też ze stołów (wazonów) trafiły początkowo na restauracyjne talerze, aby z czasem zagościć w domowych kuchniach. Co warto wiedzieć o ich jadalnych odmianach i na jakie z nich należy szczególnie zwrócić uwagę?

Bukiet na talerzu

Zaserwowane na talerzu jadalne kwiaty mogą zostać wcześniej ususzone, usmażone, poddane kandyzacji, jak i być spożyte na surowo. Dodawane do potraw, m.in. sałatek, zup i mięs czynią je bardziej aromatycznymi. W kwiatach jadalnych kryje się wiele cennych dla zdrowia i urody składników. Należy jednak wiedzieć, z jakich roślin można korzystać.

Oto kilka propozycji kwiatów jadalnych, jakich nie może zabraknąć w kuchni:

  • Nagietek – szczególnie polecany do ryb oraz wywarów zupnych przygotowanych na ich bazie. Posiekane płatki staną się pyszną ozdobą sałatki. Z powodzeniem skomponuje się z owocami morza, a dodany do ryżu zabarwi go na apetyczny pomarańczowy kolor oraz podkreśli smak nutą przypominającą szafran. Dzięki zawartości witaminy C i A pozytywnie wpłynie na odporność oraz stan skóry.
  • Fiołek trójbarwny – (bratek polny) ze względu na słodki, a czasem i lekko cierpki smak jest wykorzystywany jako dodatek do deserów oraz napojów. Szczególnie polecane są płatki w fioletowym kolorze, gdyż te żółte stosowane w nadmiernych ilościach mogą doprowadzić do biegunki. Kwiaty fiołka trójbarwnego mogą okazać się pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami i po spożyciu dawać wcześniej poczucie sytości.
  • Róża – od dawna stanowiąca główny składnik dżemów i konfitur, a pod postacią posiekanych płatków staje się wyjątkową przyprawą do mięs. Z powodzeniem można ją wykorzystać do przygotowania domowych lodów śmietankowych, jak i dodać do ciasta. Jej przyjmowanie pod postacią naparu może wzmocnić odporność organizmu i złagodzić problemy trawienne.
  • Nasturcja – za sprawą swego pikantnego smaku oraz ostrego zapachu porównywanego z chrzanem jest komponowana z zapiekankami i sałatkami. Czasem wykorzystuje się ją jako bardzo aromatyczny i wyraźny dodatek do pizzy oraz w pasztetach. Aby skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości, warto połączyć liście z odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek. Serwowana w ten sposób nasturcja wpływa kojąco na schorzenia górnych dróg oddechowych.
  • Stokrotka – wyróżniająca się orzeźwiającym, lekko miętowym smakiem stanowi doskonałe połączenie z wiosennymi sałatkami oraz pieczywem. Płatki rozsypane na zupie również zasmakują wyśmienicie.

Wyżej wymienione kwiaty jadalne są ogólnie dostępne. Warto skorzystać z tego, co oferują i już nie tylko im się przyglądać, ale i smakować.

Wpis edytowany 20.06.2020